Hayata dair…


Ümidini yitirme. Hayat her şeye rağmen güzeldir. Bazen hükümdar olmak için bir kuyunun dibinde sabretmeyi ve tevekkülü öğrenmen gerekebilir. Oraya inmelisindir. İnmelisindir ki, ne kadar aciz olduğunu, Yaradan’ın karşısında ne denli zayıf olduğunu göresin. Yüreğinin pişmesi için o kuyu ocak olacaktır. O su kuyusunda, yürek nasıl yanar deme! Suda; ateş, ateşte; su gizlidir. Su; ateşte söner, ateş; suda.

Hükümdarlık da istemem deme…

İsteyip istememeye bağlı değildir bu şeyler. Seni hükümdar yapacak olan da, yapmak isteyecek olan da başkasıdır. O’nun istediğine mani olacak gücün yoktur. Hükümdarlık ise bir memlekete sultan olmak değildir.

Yusuf, yüreğinin hükümdarı olabildikten sonra, Mısır’a hükümdar olmuştur. Gerçekte yüreğine hakim olamayan hiçbir şeye hakim olamaz. Bir kuyudan çıkarsın, hükümdar olursun.. Sonra zindanlara düşersin. Ama seni bir yırtık gömlek kurtarır. O; her gün baktığın ve fakat hiçbir anlam yükleyemediğin bir gömlek, üzerinde yırtılır da seni kurtarır…

Önemsemediğin, değer vermediğin her şeyin kıymetini bil.. Ve hayata sarıl… Çünkü hayat; kuyuda da olsan, hapiste de olsan, tahtta da olsan çok güzeldir.

© SEBAHATTİN ÇELEBİ | celebi@celebi.de

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *